Selecteer een pagina

#10 Onder de loep: bewegen als ziektepreventie

februari 09, 2021

We weten da we allemaal genoeg moeten bewegen om gezond te zijn. Maar vaak als we aan fysieke gezondheid denken denken we aan uithouding, cardio en spieren kweken en niet aan het effect van sport op onze hersenen. Welke impact heeft bewegen op onze hersenen?

Waarom een aflevering over bewegen?

Het brein neemt 2% van ons totale lichaamsgewicht in, en verbruikt 20% van onze totale dagelijkse energie. Daar moet bewegen toch iets mee te maken hebben dachten wij. We kennen allemaal wel oma’s en opa’s die nog fysiek actief zijn en hierdoor actief oud worden. Na wat research bleek da dagelijks genoeg bewegen daar wat mee te maken heeft.Door de digitalisering worden we continue geprikkeld en bewegen we niet genoeg. Welk effect zal dit hebben op ons lichaam binnen 20-30-40- jaar? Hoeveel moet je bewegen om gezond te zijn? Hoe beïnvloedt bewegen onze hersenen?

Een tekort aan beweging is de vierde grootste doodsoorzaak ter wereld. Momenteel bewegen kinderen massaal minder dan 10 jaar geleden.

Wie?

Paul Van Den Bosch werkt al 30 jaar als sport en executive coach. Hij begon als leerkracht lichamelijke opvoeding maar coachte al snel topatleten die de europese en wereldtop behaalden. Van triatleten tot motorcrossrijders en wielrenners zoals Sven Neys. Paul schreef al een aantal boeken waaronder Act Like A coach en Connexion en hij oprichter van sport en gezondheidsbureau Energylab.

Wat?

We hebben het in deze aflevering over:

  • het effect van bewegen op veroudering, prestatie en stress
  • hoeveel je dagelijks moet bewegen en hoe je dat best doet
  • hoe de overheid en het onderwijs een impact spelen in onze gezondheid
  • de link tussen bewegen en onze hersenen
  • bewegen en ziektepreventie

Anderen luisterden ook naar… 

#11 Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys

#11 Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys

Meditatie heeft nogal vaak de connotatie van zweverig te zijn maar tegenwoordig zijn er steeds meer studies waaruit blijkt dat het veel heilzame effecten heeft zowel op fysiek als mentaal vlak. Waarom een aflevering over meditatie? Meditatie vermindert stress, heeft invloed op hart en vaatziekten,...

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

De voedingsindustrie en wetenschap is moeilijk te navigeren. Elk jaar verschijnen er nieuwe diëten maar wie kan nog volgen? Waarom een aflevering over diëten en intuïtief eten? 85 à 95% van de diëten werken niet, 65% van de vrouwen wegen na hun dieet meer dan voor ze begonnen diëten. Vrouwen...

#8 Bedrijven, politiek of consument: wie bepaalt onze toekomst?

#8 Bedrijven, politiek of consument: wie bepaalt onze toekomst?

Wie leidt de duurzaamheidsrevolutie: de consument, de regering of de bedrijven? Moeten we ons als individu en als consument collectief schuldig voelen?  Waarom een aflevering over de invloed van economie, politiek en het individu op de duurzaamheidrevolutie ?  Vergeet wat je denkt te weten...

Direct in je mailbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste afleveringen van Zonder Zever in jouw inbox samen met bijpassende resources en extra informatie over de aflevering.

© 2020- 2021 Zonder Zever All Right Reserved.