Selecteer een pagina

#11 Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys

februari 23, 2021

Meditatie heeft nogal vaak de connotatie van zweverig te zijn maar tegenwoordig zijn er steeds meer studies waaruit blijkt dat het veel heilzame effecten heeft zowel op fysiek als mentaal vlak.

Waarom een aflevering over meditatie?

Meditatie vermindert stress, heeft invloed op hart en vaatziekten, slapeloosheid, hoge bloeddruk en angst en paniekgedachten. Toch mediteren we niet genoeg en zijn we er vaak sceptisch tegenover. Waarom zou even op jouw ademhaling letten of jouw gedachten vertragen ervoor zorgen dat je rustiger bent? Veel onderzoekers stellen zich deze vraag en als resultaat maken onderzoeken naar meditatie een opmars. Steeds meer mensen raken overtuigd van de effecten van mediteren. In 2020 deden er wereldwijd zo’n 200 tot 500 miljoen mensen aan meditatie.

Iedereen kan mediteren, het is laagdrempeliger dan de meeste mensen denken. Zoek de techniek die het beste bij jouw past. Je moet het gewoon doen.

Wie?

Steven Laureys is neuroloog en hoogleraar aan de universiteit van Luik. Hij leidt de Giga counciousness onderzoekseenheid die onderzoek doet naar patiënten met ernstige bewustzijnsstoornissen. Steven is bekend van het programma topdokters en om het onderzoek dat hij voerde met de boedistische monnik Mathieu Ricard, waarbij hij de effecten van meditatie heeft onderzocht op het brein. Ondertussen heeft Steven verschillende boeken over meditatie geschreven waarvan het meest recente in januari 2021 verschenen is. Steven was ook kandidaat voor de Nobelprijs van de Wetenschap.

Wat?

In deze aflevering hebben we het over:

  • Wat is meditatie?
  • Hoe kan je mediteren & meditatietechnieken
  • Wat zijn de positieve effecten van meditatie?
  • Hoe veranderen jouw hersenen bij het mediteren?
  • De effecten van mediteren op hoofdpijn

Afbeelding via lifeme.be

Anderen luisterden ook naar… 

#10 Onder de loep: bewegen als ziektepreventie

#10 Onder de loep: bewegen als ziektepreventie

We weten da we allemaal genoeg moeten bewegen om gezond te zijn. Maar vaak als we aan fysieke gezondheid denken denken we aan uithouding, cardio en spieren kweken en niet aan het effect van sport op onze hersenen. Welke impact heeft bewegen op onze hersenen? Waarom een aflevering over bewegen? Het...

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

De voedingsindustrie en wetenschap is moeilijk te navigeren. Elk jaar verschijnen er nieuwe diëten maar wie kan nog volgen? Waarom een aflevering over diëten en intuïtief eten? 85 à 95% van de diëten werken niet, 65% van de vrouwen wegen na hun dieet meer dan voor ze begonnen diëten. Vrouwen...

#8 Bedrijven, politiek of consument: wie bepaalt onze toekomst?

#8 Bedrijven, politiek of consument: wie bepaalt onze toekomst?

Wie leidt de duurzaamheidsrevolutie: de consument, de regering of de bedrijven? Moeten we ons als individu en als consument collectief schuldig voelen?  Waarom een aflevering over de invloed van economie, politiek en het individu op de duurzaamheidrevolutie ?  Vergeet wat je denkt te weten...

Direct in je mailbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste afleveringen van Zonder Zever in jouw inbox samen met bijpassende resources en extra informatie over de aflevering.

© 2020- 2021 Zonder Zever All Right Reserved.