Selecteer een pagina

#1 Over slaap, de link met gezondheid, stress en slapeloosheid. (1/2)

september 29, 2020

In deze aflevering neemt slaapexperte Aisha Cortoos (PHD en founder van Brainwise) ons mee in de wereld van slaap. We hebben het over hoe slaap werkt, hoe het onze mentale en fysieke gezondheid beïnvloedt, wat het verschil is tussen vermoeidheid en moe zijn, en wat we kunnen doen tegen slapeloosheid.

Waarom een aflevering over slaap?

We brengen 1/3 van ons leven al slapend door en ongeveer 10 tot 30% van de volwassenen rapporteert ooit chronische slapeloosheid, wat ook nog eens oploopt met de leeftijd. 1 op 3 volwassenen in een recente studie van de CDC geeft aan te weinig te slapen. Vrouwen hebben 2x meer kans op insomnie in vergelijking met mannen. Elke dag verkopen apothekers in België ongeveer 1,2 miljoen slaap- en kalmeermiddelen en daarmee zijn we de koploper in Europa.

Als je nog maar 100 euro op je bankrekening hebt zegt je stress-systeem: De leeuwen zijn wakker, niet slapen.

Wie?

Slaapexperte Aisha Cortoos, PHD neemt ons in een tweedelige aflevering mee in de wereld van slaap. Aisha is slaap en stress experte, en heeft haar eigen praktijk, brainwise. Ze heeft 7 jaar aan de slaapeenheid van het UZ Brussel gewerkt en werkte als postdoctorate aan de militaire school rond slaap, stress en performance. Aisha was ook bestuurslid van het BASS, de belgische vereniging rond slaap.

Wat?

We hebben het in de eerste aflevering over:

  • hoe slaap werkt
  • hoe het onze mentale en fysieke gezondheid beïnvloedt
  • wat het verschil is tussen vermoeidheid en moe zijn
  • wat we kunnen doen tegen slapeloosheid.

Wil je extra informatie(boeken, artikels, blogs) en highlights per aflevering ontvangen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief, onderaan deze pagina.

Anderen luisterden ook naar… 

#11 Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys

#11 Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys

Meditatie heeft nogal vaak de connotatie van zweverig te zijn maar tegenwoordig zijn er steeds meer studies waaruit blijkt dat het veel heilzame effecten heeft zowel op fysiek als mentaal vlak. Waarom een aflevering over meditatie? Meditatie vermindert stress, heeft invloed op hart en vaatziekten,...

#10 Onder de loep: bewegen als ziektepreventie

#10 Onder de loep: bewegen als ziektepreventie

We weten da we allemaal genoeg moeten bewegen om gezond te zijn. Maar vaak als we aan fysieke gezondheid denken denken we aan uithouding, cardio en spieren kweken en niet aan het effect van sport op onze hersenen. Welke impact heeft bewegen op onze hersenen? Waarom een aflevering over bewegen? Het...

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

De voedingsindustrie en wetenschap is moeilijk te navigeren. Elk jaar verschijnen er nieuwe diëten maar wie kan nog volgen? Waarom een aflevering over diëten en intuïtief eten? 85 à 95% van de diëten werken niet, 65% van de vrouwen wegen na hun dieet meer dan voor ze begonnen diëten. Vrouwen...

Direct in je mailbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste afleveringen van Zonder Zever in jouw inbox samen met bijpassende resources en extra informatie over de aflevering.

© 2020- 2021 Zonder Zever All Right Reserved.