Selecteer een pagina

#7 Mentale weerbaarheid in een digitale en prestatiegerichte maatschappij

december 20, 2020

Mentale en fysieke gezondheid gaan hand in hand maar toch is hier nog veel taboe rond. Enkele cijfers: 1 op de 3 mensen in België heeft in zijn of haar leven met een psychische problematiek/kwetsbaarheid te maken.

Waarom een aflevering over mentale gezondheid?

Nu, tijdens COVID-19 zijn er veel meer angst en stemmingsproblematieken. Ongeveer 5 op de 10 mensen leidt momenteel onder angst, depressie en eenzaamheid. Los van COVID-19 zijn de zelfmoordcijfers in België het hoogste van Europa. De Pandemie heeft hier ongetwijfeld een negatief effect op. België heeft een heel onstabiele manier van opvolging voor patiënten met psychologische problemen. Er wordt niet genoeg terugbetaald, wachttijden zijn heel lang waardoor doorverwijzingen niet optimaal gebeuren. Er heersen momenteel in veel psychologische instellingen patiënten stoppen, wat ervoor zorgt dat veel mensen de hulp niet krijgen die ze nodig hebben. 

In deze aflevering willen we het gesprek over mentale gezondheid opentrekken. We moeten er over praten onder elkaar, maar ook met professionelen.

Sociale media is een zwaard dat aan twee kanten snijdt. Je kan er mensen mee leren kennen en in contact blijven maar ik zie ook veel jongeren die hierdoor problemen hebben met zelfbeeld.

Wie?

Onze experte is klinisch psychologe Hanane Bardid. Hanane werkt in het OLV en begeleidt volwassenen vanaf 18 jaar met persoonlijkheidsproblematiek en met angst, stemming en middelenmisbruik. Hanane heeft een eigen bedrijf free your mindset met online groepsessies waar er tips worden gegeven rond bepaalde themas zoals zelfzorg, angst, zelfbeeld,…. 

Wat?

We hebben het in deze aflevering over:

  • Waarom voelen we ons soms mentaal slechter?
  • De invloed van sociale media op onze mentale gezondheid
  • Wat kan je doen om jezelf mentaal weerbaarder te maken?
  • Wat kan je doen als je jouw mentaal minder goed voelt
  • De invloed van de maatschappij op onze mentale gezondheid

Anderen luisterden ook naar… 

#11 Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys

#11 Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys

Meditatie heeft nogal vaak de connotatie van zweverig te zijn maar tegenwoordig zijn er steeds meer studies waaruit blijkt dat het veel heilzame effecten heeft zowel op fysiek als mentaal vlak. Waarom een aflevering over meditatie? Meditatie vermindert stress, heeft invloed op hart en vaatziekten,...

#10 Onder de loep: bewegen als ziektepreventie

#10 Onder de loep: bewegen als ziektepreventie

We weten da we allemaal genoeg moeten bewegen om gezond te zijn. Maar vaak als we aan fysieke gezondheid denken denken we aan uithouding, cardio en spieren kweken en niet aan het effect van sport op onze hersenen. Welke impact heeft bewegen op onze hersenen? Waarom een aflevering over bewegen? Het...

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

De voedingsindustrie en wetenschap is moeilijk te navigeren. Elk jaar verschijnen er nieuwe diëten maar wie kan nog volgen? Waarom een aflevering over diëten en intuïtief eten? 85 à 95% van de diëten werken niet, 65% van de vrouwen wegen na hun dieet meer dan voor ze begonnen diëten. Vrouwen...

Direct in je mailbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste afleveringen van Zonder Zever in jouw inbox samen met bijpassende resources en extra informatie over de aflevering.

© 2020- 2021 Zonder Zever All Right Reserved.