Selecteer een pagina

#5 De link tussen het klimaat en mijn dagdagelijkse beslissingen

november 10, 2020

Wat is er aan de hand met het klimaat? Wat kunnen we doen? We duiken dieper in op 2 aspecten waar we positieve impact kunnen creëren: wonen en voeding.

Waarom een aflevering over het klimaat?

Het komt bijna elke dag in de media, positief of negatief maar het is soms moeilijk te begrijpen wat er eigenlijk aan de hand is met het klimaat en wat de gevolgen zijn op ons als individu en als maatschappij. Klimaat heeft ook vaak met tegenstrijdige meningen te maken wat ervoor zorgt dat er ook heel veel taboe en zever rond is.

Het klimaat treft ons echter allemaal rechtstreeks. Wetenschappers verwachten dat er eind deze eeuw een wereldwijde stijging van de zeespiegel tussen de 0,8 en de 2 meter zal zijn en dat de Noordpool over 70 jaar zou gesmolten kunnen zijn. Dit veroorzaakt overstromingen en afbrokkelende kusten. Het klimaat probleem wordt steeds meer erkend en als gevolg worden er veel stappen in de juiste richting gezet om onze negatieve impact te verkleinen.

Verpakking vermijden is iets wat veel moeite kost, dus staar je niet blind op enkele verpakkingen

Wie?

Onze klimaatexperte is Julie Van Den Daele. Julie is mede oprichtster van Klimaatcontact en heeft als doel een positieve impact te verspreiden op het klimaat door haar kennis te verspreiden maar ook door zelf acties te ondernemen. Julie is ook actief in de permacultuur waarmee ze samen met Stad Gent een voedselbos in Zwijnaarde opricht.

Wat?

We hebben het in deze aflevering over:

  • wat er echt aan de hand is met het klimaat
  • wat de gevolgen zijn op onze samenleving
  • hoe we het klimaat positief kunnen beïnvloeden
  • het plastiek probleem
  • de impact van voeding op het klimaat

Anderen luisterden ook naar… 

#11 Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys

#11 Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys

Meditatie heeft nogal vaak de connotatie van zweverig te zijn maar tegenwoordig zijn er steeds meer studies waaruit blijkt dat het veel heilzame effecten heeft zowel op fysiek als mentaal vlak. Waarom een aflevering over meditatie? Meditatie vermindert stress, heeft invloed op hart en vaatziekten,...

#10 Onder de loep: bewegen als ziektepreventie

#10 Onder de loep: bewegen als ziektepreventie

We weten da we allemaal genoeg moeten bewegen om gezond te zijn. Maar vaak als we aan fysieke gezondheid denken denken we aan uithouding, cardio en spieren kweken en niet aan het effect van sport op onze hersenen. Welke impact heeft bewegen op onze hersenen? Waarom een aflevering over bewegen? Het...

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

#9 Over de zin en onzin van voeding, de dieetcultuur en intuïtief eten

De voedingsindustrie en wetenschap is moeilijk te navigeren. Elk jaar verschijnen er nieuwe diëten maar wie kan nog volgen? Waarom een aflevering over diëten en intuïtief eten? 85 à 95% van de diëten werken niet, 65% van de vrouwen wegen na hun dieet meer dan voor ze begonnen diëten. Vrouwen...

Direct in je mailbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste afleveringen van Zonder Zever in jouw inbox samen met bijpassende resources en extra informatie over de aflevering.

© 2020- 2021 Zonder Zever All Right Reserved.