Last van notificatie-nervositeit?

Stress moeten we zoveel mogelijk vermijden. En voor wie trouw naar onze afleveringen luistert, heeft het al een aantal keer horen passeren:

  • (chronische) stress is niet gezond en brengt ons lijf in de war
  • stress staat in relatie met het hormoon cortisol
  • stress is een katalysator die veel klachten (zowel fysiek als mentaal) verergert

Acute stress zorgt ervoor dat we kunnen overleven. Maar wanneer we eerder spreken van chronische stress, doet het meer kwaad dan goed. In dit artikel gaan we dieper in op de notificatie-stress: de flinch die opkomt bij een melding op je toestel.

Elke keer als we een ding, swoosh, ping of ‘bzz’ ontvangen op onze laptops, tablets, en vooral smartphones, gaat ons cortisol level omhoog. Met andere woorden: elke notificatie geeft je een mini-stressdosis.

Zet. Die. Notificaties. Nu. Toch. Eens. Uit.

The good: power to you: als je jouw chronisch stressniveau kan verlagen, word je per definitie gezonder

The bad: je bent zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor je stress management

The ugly: that shit’s difficult!

Nog een laatste stukje theorie dat stress verbindt met onze technologie: elke keer als we een ding, swoosh, ping of ‘bzz’ ontvangen op onze laptops, tablets, en vooral smartphones, gaat ons cortisol level omhoog. Met andere woorden: elke notificatie geeft je een mini-stressdosis. Misschien herken je jezelf in die mini-vlinder in de buik, of die automatische greep naar het toestel bij een notificatie. En wanneer dit zich vaak en regelmatig voordoet – je raadt het al – dan draagt het bij tot je chronisch stressniveau. Ook al vind je die notificaties amusant, je lichaam interpreteert het niet op die manier. Voor je lichaam betekent het maar één ding: stress.

Technologie is nu eenmaal een zwaard dat langs twee kanten snijdt. Onze filosofie is duidelijk: technologie moet een tool zijn dat je leven beter maakt, maar die grens wordt nogal vaak overschreden. Ook wij zijn er schuldig aan. Daarom delen we een aantal tips die we zelf toepassen om ervoor te zorgen dat we minder blootgesteld worden aan die cortisol-shotjes.

Ook ik greep zonder nadenken naar mijn smartphone, tot op een punt dat ik eigenlijk wat onnozel werd van mezelf. Nu komen enkel sms’en en telefoontjes nog toe. De enige uitzondering is mijn Headspace app, die ik gebruik om te mediteren. De rest bekijk ik wanneer ik het wil. Alles van mails, sociale media, games en eender welke andere app er op mijn toestel staat wordt op mute gezet. Geen notificaties, geen irritante geluidjes, en geen stress.

Een checklist die je kan gebruiken om je toestellen stress-vriendelijker te maken:

  • Een app de laatste 30 dagen niet gebruikt? De kans is klein dat je het gaat missen. Eraf smijten die handel.
  • De meeste smartphones hebben ‘niet storen‘ functionaliteiten. Die van mij staat standaard op niet storen van 9u ’s avonds tot 9u ’s ochtends.
  • Schermtijd is nog zo’n functionaliteit, maar ook ‘down time’ bij iPhones zijn handig. Bij ‘down time’ kan je kiezen welke apps je wanneer mogen storen.
  • Maak apps minder zichtbaar op homescreens. Voor de meeste van mijn apps te vinden moet ik ze intypen in de zoekfunctie – een extra barrière. Ik deelde hierboven mijn homescreen even om je een voorbeeld te geven.
  • Je smartphone op trillen zetten is niet voldoende. Een vibratie of een pop-up zijn eveneens cortisoltriggers. Als iPhone gebruiker is het maantje hier je reddende engel.
  • Kijk eens naar je schermverbruik. Waaraan spendeer je het meeste tijd? Voor velen is dit een serieuze eye-opener.
  • Lijst op wat je met je smartphone/tablet wil bereiken. Wat moet jouw smartphone voor je doen? Welke apps gebruik je dagelijks? Richt je telefoon in zoals je je huis inricht – met voorbedachte rade. Laat functionaliteit primeren hier.

Kuis je sociale media op

Apps zoals Instagram rollen steeds meer functionaliteiten uit rond het verbergen van likes. Als je een van de gelukkigen bent die deze functie heeft, experimenteer er dan eens mee.

Ik ben niet tegen social media. Er zijn gigantisch veel inspirerende en leerrijke accounts te volgen. Maar volg je accounts/personen die je nerveus, angstig, jaloers of gestresseerd maken? Ontvolgen die handel. Volg accounts die meerwaarde hebben voor jou en maak ruimte voor positiviteit in je feeds. Stap uit online groepen die je niet langer waarde bieden. Verlaat Whatsapp-groepen die je stresseren. Schrijf je uit voor irrelevante nieuwsbrieven. Enfin, je snapt het wel: doe eens een lenteschoonmaak. Je bent niemand een follow of like verschuldigd. En het is best oké om niet binnen de 5 minuten op een berichtje te antwoorden.

Beluister de aflevering met Leen over angst en paniekaanvallen hier. We babbelen onder andere over de impact van technologie op onze angstlevels.

Voor de die-hards

Denk je bij jezelf: ja dat doe ik al allemaal hoor. Oke, we hear you! Misschien ben je dan wel klaar voor een next level challenge.

  • Calendar blocking: sommige mensen experimenteren met het blokkeren van tijd om wel en niet hun toestellen te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld er een gewoonte van maken om voor 9u ’s ochtends je smartphone niet vast te pakken. Sommigen geven zichzelf een time window om om social media te zitten met hun volle aandacht. Niet gemakkelijk, wel een interessante insteek.
  • De smartphone-wordt-een-vaste-lijn-challenge: ik herinner me het nog toen ik jong was: mijn oma had een zetel met een vaste telefoon binnen handbereik, en een notitieboekje ernaast. Kies een mooi plekje uit voor je smartphone en laat die daar liggen. Check enkel je smartphone op die plaats en enkel wanneer je het wil. Moeilijker dan je denkt!
  • De back-to-nokia-truc: een maand lang je smartphone inruilen voor een Nokia’tje? Hardcore! Niet veel mensen doen het je nog na. En zeg nu eerlijk: is er iets meer bevredigend dan een telefoon afleggen door hem toe te klappen? Hallo flip phone! Je hebt er misschien wel nog eentje liggen in een of andere lade.

Het grootste doel hier is dat onze technologie voor ons werkt, en niet andersom. Laten we technologie en connectiviteit omarmen, maar op onze eigen voorwaarden. En werk zo al aan het verlagen van je chronisch stressniveau.

Herkenbaar? Deel het met iemand en laat ons weten hoe jij omgaat met je smartphonegebruik.