natuurlijke anticonceptie

Hoe ik ben afgestapt van hormonale anticonceptie

Anticonceptie is een belangrijk onderdeel van de moderne gezondheidszorg en heeft vrouwen wereldwijd geholpen om controle te krijgen over hun vruchtbaarheid. Maar steeds meer vrouwen zijn op zoek naar natuurlijkere alternatieven vanwege zorgen over hormonale bijwerkingen en milieubewustzijn. Een van die alternatieven is Sensiplan, een methode gebaseerd op natuurlijke anticonceptie. Na verschillende afleveringen opgenomen te hebben over anticonceptie, onder andere met Bloody Womxn en Rebecca verhofstede over de impact van hormonale anticonceptie op ons lichaam en geest, beseften we dat we meer ownership wouden over ons lichaam. In deze blog willen we jullie onze ervaring delen over overschakelen naar natuurlijke anticonceptie.

Wat is Sensiplan?

Sensiplan is een natuurlijke vorm van anticonceptie, gebaseerd op de observatie van lichaamssignalen om de vruchtbaarheid te bepalen. Deze methode vereist dat vrouwen hun menstruatiecyclus nauwkeurig bijhouden en zich bewust zijn van veranderingen in hun cervixslijm en basale lichaamstemperatuur. Door deze signalen te interpreteren, kunnen vrouwen hun vruchtbare en onvruchtbare dagen bepalen, wat helpt bij het plannen van een zwangerschap of juist het voorkomen ervan.

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?

Zoals hierboven vermeld berust de basis van Sensiplan op het begrijpen en herkennen van twee belangrijke lichaamssignalen: het cervixslijm en de basale lichaamstemperatuur.

  1. Cervixslijm: Tijdens de menstruatiecyclus ondergaat het cervixslijm (slijm geproduceerd door de baarmoederhals) veranderingen die de vruchtbaarheid van een vrouw aangeven. Naarmate de eisprong nadert, wordt het slijm dunner, helderder en elastischer, waardoor het makkelijker wordt voor sperma om de eicel te bereiken. Het observeren van deze veranderingen in het cervixslijm helpt vrouwen te bepalen wanneer ze het meest vruchtbaar zijn en wanneer ze beter beschermd moeten zijn tegen zwangerschap.
  2. Basale lichaamstemperatuur (2 cijfers na de komma): De basale lichaamstemperatuur is de lichaamstemperatuur van een vrouw in rust, gemeten direct na het ontwaken, voordat ze enige fysieke activiteit verricht. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de basale lichaamstemperatuur, waarbij de temperatuur na de eisprong stijgt als gevolg van de invloed van het hormoon progesteron. Door elke dag de basale lichaamstemperatuur te meten en te noteren, kunnen vrouwen de stijging in temperatuur herkennen en hun vruchtbare periode bepalen.

Het is belangrijk om te vermelden dat Sensiplan nauwkeurigheid en consistentie vereist, vooral bij het opnemen van de waarnemingen en het interpreteren van de signalen. Daarom wordt aanbevolen om een Sensiplan-training of cursus te volgen, zodat vrouwen kunnen leren hoe ze deze methode correct kunnen toepassen en betrouwbare resultaten kunnen behalen. Het bewuste gebruik van Sensiplan kan vrouwen helpen een dieper inzicht te krijgen in hun lichaam en hun vruchtbaarheid te beheren op een natuurlijke en hormoonvrije manier.

Seks en natuurlijke anticonceptie

Bewust omgaan met seks zonder hormonale anticonceptie is een belangrijk aspect van het gebruik van natuurlijke anticonceptie. Het vereist open communicatie en vertrouwen tussen partners, evenals een dieper begrip van de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Als je hier meer over wil weten kan je luisteren naar onze aflevering over de cyclus met Morgane Leten, founder van GUUD of met Rebecca Verhofstede over de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. In plaats van te vertrouwen op een pil die elke dag (inclusief of exclusief een stopweek) wordt ingenomen, vraagt Sensiplan om een actievere rol van beide partners. Het betekent dat je samen bewuste keuzes maakt over wanneer je wel of geen seks met penetratie hebt, afhankelijk van de vruchtbaarheidscyclus van de vrouw.

Voor koppels die bewust willen omgaan met seks zonder de pil of andere hormonale anticonceptie, biedt Sensiplan een unieke kans om meer verbonden te raken met elkaar en met de natuurlijke ritmes van het vrouwelijk lichaam. Door de cyclus van de vrouw te begrijpen en de dagen van de eisprong te herkennen, kunnen koppels samen beslissingen nemen over het plannen van een zwangerschap of het nemen van voorzorgsmaatregelen om deze te voorkomen. Daarnaast kan het bewust omgaan met seks zonder de pil ook leiden tot een beter begrip van vruchtbaarheid als een gedeelde verantwoordelijkheid tussen beide partners.

Het besluit om over te stappen

Het besluit om over te stappen van hormonale anticonceptie naar natuurlijke anticonceptie met Sensiplan moet een weloverwogen keuze zijn. Veel vrouwen zijn zich bewust van de hormonen die in de pil zitten en de mogelijke bijwerkingen die hiermee gepaard kunnen gaan, zoals stemmingswisselingen, gewichtstoename en veranderingen in de libido. Maar het is belangrijk dat je hier bewust mee omgaat en beseft dat als je geen zwangerschapswens hebt, je de juiste voorbehoedsmiddelen moet gebruiken. Het is belangrijk dat je de juiste verantwoordelijkheid voelt bij het gebruiken van Sensiplan.

De overgang

De overgang voelde voor mij in het begin eng omdat je gaat van een vertrouwd gevoel van dagelijkse een pil in te nemen naar volledig vertrouwen op jouw lichaam. Het vergt tijd, toewijding en bewustzijn om de signalen van ons lichaam te leren herkennen en te interpreteren. Het is belangrijk om de tijd te nemen om het proces te leren en geduld te hebben met jezelf. Na 6 maanden heb ik het gevoel dat ik mijn lichaam beter ken en kan ik gemakkelijk mijn vruchtbare periode herkennen. Heel belangrijk: schakel niet zomaar om naar natuurlijke anticonceptie zonder plan. We kunnen hier niet hard genoeg op hameren. Als je meer informatie wil over natuurlijke anticonceptie, beluister onze aflevering met Rebecca Verhofstede.

Ik volgde het safe sex traject bij Bloowy Womxn. Dit traject kan je online via hun website kopen (beperkte plaatsen) of je kan bij een sensiplan consulent terecht.