De 7 non-fictie boeken die wij aanraden

Er is niets zo zalig als een goed boek lezen in de zon en op de achtergrond de zee horen. Althans, voor mij toch. We lezen graag en veel. Het is voor ons alle 2 een van de ultiemste vormen van ontspanning. Voor de podcast verdiepen we ons altijd in zeer specifieke onderwerpen en dan zijn boeken daar ideaal voor. Onze visie is: wij lezen de boeken en doen de research zodat jullie dat niet hoeven te doen. Maar, stel dat je toch even wilt ontspannen met een goed non-fictie boek lijsten we hieronder enkele toppers die wij gelezen hebben en sterk aanraden.

Ahja, online boeken kopen is leuk, maar snuisteren in een lokale boekhandel is nóg leuker en gezelliger.

Heb je nog boekentips? Laat het ons weten via Instagram.

Boekentips

Why we sleep – Matthew walker

Laten we beginnen met het populairste podcast onderwerp. Dit boek geeft een gedetailleerde en soms ook wetenschappelijke uitleg over hoe jouw slaapsysteem werkt, de link tussen slaap en veroudering, gezondheid, zonlicht, voeding. Eens je dit boek gelezen hebt, snap je zo goed als alles over slaap. Een echte conversation starter op café 🤪.

Een verhaal over darmflora, goede bacteriën, onderzoek en ontstekingsremmend voedsel – Food Farmacy, Lina Nertby Aurell, Mia Clase

Een van mijn favoriete boeken. De titel darmflora trok mij aan en voor ik het wist had ik het op een namiddag uitgelezen en belde ik Amber op om te zeggen dat ze het ook moest lezen. Alle 2 hebben we zo veel kennis uit dit boek gehaald en het inspireerde ons om Servaas Bingé te interviewen over food as a medicine (online 22 juni). Dit boek bevat ook enkele recepten met ontstekingsremmende ingrediënten. Het helpt je om bewuste keuzes te maken rond voeding en de helende werking ervan. Ikzelf maak af en toe de groene smoothie en de kurkuma shot.

Op jacht naar goede voeding – Food Farmacy, Lina Nertby Aurell, Mia Clase

Toen we zagen dat Food Farmacy een tweede boek had over voeding moesten we het natuurlijk ook lezen. Hier wordt er dieper ingezoomd op afzonderlijke voedingsstoffen zoals vezels, suiker, vitamine c. Ze leggen ook de link tussen voeding en onze planeet zoals de afdruk van bepaalde voedselgroepen op het klimaat. Hieruit haalde wij de tip dat rauwe groenten heel gezond zijn omdat ze al hun nutriënten behouden. Allemaal aan de koude plat dus!

Asem – Leen Den Dievel

Om de aflevering van Leen Dendievel voor te bereiden las Amber het boek Asem 2 keer. Want eentje is geentje. In dit boek duikt Leen dieper in op angst en hoe het ons beïnvloedt. Ze gaat op zoek naar de oorzaak van haar paniekaanvallen en wat je kan doen om ze te voorkomen. Een aanrader ook als je hier geen last van hebt. Het is fijn om te lezen hoe je kan ontspannen en welke impact voeding, beweging, ademhaling en slaap hebben op jouw gezondheid. Over slaap hebben we 2 afleveringen met slaapexperte Aisha Cortoos. Beluister ze hier.

The art of happiness – Dalai Lama, Howard C. Cutler

Dit boek kocht ik al enkele jaren geleden maar heb ik herontdekt na een aantal keer naar mijn de aflevering van Deliciously Ella te luisteren over The Science of Happiness. Anders dan de vorige boeken is dit eerder ontspannend en leest het meer als een non-fictie boek. Het gaat over hoe bepaalde zaken in ons leven ons gelukkiger of minder gelukkig maken en hoe onze mindset hier een rol in speelt.

Period Repair Manual – Lara Briden

Hét boek op vlak van hormonen. Lara legt heel goed uit hoe hormonen werken. Ze gaat dieper in op de verschillende vormen van anticonceptie en wat je kan doen als je jou niet helemaal goed in je vel voelt, want vaak liggen hormonen daar aan de basis. Ik ga niet altijd akkoord met de voedingsadviezen in het boek want het spreekt zichzelf soms tegen maar in het algemeen raad ik het zeker aan als je jouw hormonen en cyclus beter wil begrijpen, en zowel voor conceptie als voor anticonceptie.

Het meditatie oefenboek – Steven Laureys

De titel van dit boek spreekt voor zich. In seizoen 1 hebben we neuroloog Steven Laureys geïnterviewd over meditatie en de positieve effecten ervan op ons lichaam en onze geest. In dit boek schrijft steven een 40-tal laagdrempelige meditatie oefeningen neer. Enkele maanden terug deden we met Zonder Zever een meditatie challenge op Instagram waarbij we ook een live sessie over meditatie hebben gehost met yoga lerares Valerie Vijverman. Bekijk het hier.

Boeken die op onze leeslijst staan:

  • Denk als een monnik – Jay Shetty
  • Brain Maker: The power of gut microbes to heal and protect your brain for life – David Perlmutter en Kristin Loberg
  • The Power of Habit – Charles Duhigg
  • Happier: Learn the Secrets to Daily Joy and Lasting Fulfillment – Tal Ben-Shahar

Veel leesplezier & als jullie leestips hebben voor ons laat het ons weten via instagram of stuur een mailtje naar podcast@zonderzever.com