Ineke Van Nieuwenhove - Hormoonbalans

Bonus: Menopauze klachten en waarom je daar nu al controle over hebt

De menopauze is voor vele jonge vrouwen een ver van ons bedshow. Ook voor ons, tot Ineke van Nieuwenhove ons met onze voetjes terug op de grond bracht en vertelde dat je op jonge leeftijd jouw menopauze al beïnvloedt. Chance dat er tijdens de opname geen camera’s stonden want onze mond viel ervan open. Klachten tijdens de menopauze worden als vanzelfsprekend gezien, maar blijkbaar hoeft dit helemaal niet.

Waar we het over hebben in deze aflevering

Wil je voor je in de menopauze duikt een crash course over jouw hormonen? Beluister dan eerste de aflevering met Morgane Leten over de cyclus hier, en daarna deze van Ineke over hormonale (dis)balans hier.

Omdat de menopauze een heel specifiek onderwerp is besloten we er een bonusaflevering van te maken. Beluister het fragment over de menopauze hieronder.

Je kan dus al op jonge leeftijd heel veel doen voor een gezonde menopauze. Je belandt in de perimenopauze (voor menopauze) in jouw dertiger jaren. In de perimenopauze krijg je al schommelingen in jouw hormonen die zorgen voor een onregelmatige cyclus, het uitblijven van jouw menstruatie, neerslachtige gevoelens,…

Wat kan je doen om menopauzale klachten te verminderen?

  • Hormoonyoga: Ineke vertelde in onze aflevering over hormonale disbalans dat Dina Rodriguez hormoonyoga uitgevonden heeft om menopauze klachten te verminderen.
  • Verminder stress
  • Reduceer jouw alcohol inname
  • Gezond eten: houd bloedsuiker stabiel. Een tip is om gezonde vetten zoals olijfolie toe te voegen aan gerechten met een hoger suikergehalte. De vetten zorgen ervoor dat jouw bloedsuiker minder snel stijgt.
  • Dieet niet: je krijgt automatisch wat meer buikvet en een rechter figuur door jouw bijnieren omdat zij nu jouw progesteron aanmaken. Dit is normaal, ga niet plots extreem diëten.
  • Slaap genoeg (naarmate wat jij nodig hebt)
  • Vermijd chemicaliën (pesticiden in voeding, huishoudelijke producten, verzorgingsproducten)

Wil je nog meer weten over menopauze en perimenopauze? Wij hebben hier 2 boeken rond op ons to read lijstje staan: Perimenopause Power : Navigating your hormones on the journey to menopause door Maisie Hill en Hormone Repair Manual van Lara Briden.

Van zodra we door deze 2 boeken zijn schrijven we hier een in depth blog over.

Vond je dit bonusmateriaal interessant of ken je iemand die er baat bij zou hebben? Deel deze aflevering dan.