Anticonceptie zonder hormonen, kan dat?

Ja, dat kan. Het is niet alleen ecologisch, maar ook nog eens goedkoop, betrouwbaar en vooral heel gezond voor je dierbare lijf. Hormonale anticonceptie vergt veel van ons lichaam. Het legt – simpelweg gezegd – je hormonale systeem plat en vervangt het door synthetische hormonen. Dat leidt tot een resem aan klachten en bijwerkingen. Uiteraard is hormonale anticonceptie een geschenk uit de hemel, maar we vinden het belangrijk om het volledige spectrum aan alternatieven aan te vullen. Steeds meer vrouwen vinden hun weg naar natuurlijkere manieren van anticonceptie.

Je lichaam is een meesterwerk. Het vertelt je wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Het probleem dat zich voordoet is dat we niet aangeleerd krijgen hoe deze signalen die ons lichaam geeft te interpreteren.

Alternatieven voor hormonale anticonceptie

Een van die alternatieven, naast het koperspiraal, is de Fertility Awareness Methode (of kortweg: FAM): een manier om aan gezinsplanning te doen, zonder dat je jouw hormoonhuishouding moet lastigvallen. De term ‘gezinsplanning’ wil dus ook zeggen dat je het zowel voor anticonceptie, maar ook voor conceptie kan gebruiken. Hoe cool is dat? We gaan niet al té diep in op FAM, want er bestaan mensen die dat veel beter kunnen uitleggen (check bijvoorbeeld deze practitioner), maar eventjes in’t kort: doorheen je cyclus geeft jouw lichaam bepaalde indicatoren die je kan interpreteren.

Dat zijn de volgende:

  • Basal body temperature (de temperatuur bij het ontwaken)
  • Cervixslijm
  • De stand van je cervix

We gaan het gewoon zeggen zoals het is: hoe meer je rond je ovulatie zit, hoe meer slijm je produceert. Weet je nog van de aflevering met Morgane dat je progesteron stijgt na ovulatie? Wel, dat zorgt ook voor een stijging in je temperatuur. Je raadt het dus al: deze drie pijlers vertellen je wanneer je ovuleert. En als je dat weet, weet je ook meteen wanneer je potentieel vruchtbaar bent. Het is nu wel héél kort uitgelegd, maar dit is het principe van FAM. Ben je vruchtbaar en wil je niet zwanger worden? Gebruik je onthouding of barrières. Ben je niet vruchtbaar, kan je niet zwanger worden en heb je geen barrières nodig. 5 redenen om ‘hell yes’ te zeggen tegen FAM Je denkt waarschijnlijk: jaja, het zal wel, hoe kan je daar nu op vertrouwen? Nogmaals: we hebben het al aangehaald in onze Instagram Live sessie met Morgane Leten, maar ik zeg het nog eens: FAM is wetenschappelijk onderbouwd. Ja, ook ik was sceptisch in het begin. 

 

Als je je graag inleest in een boek dat deze methode haarfijn uitlegt op een begrijpelijke manier, kan ik je het boek ‘Taking charge of your fertility’ warm aanraden. FAM is dus betrouwbaar. Het is redelijk simpel uit te leggen: je lichaam is een meesterwerk. Het vertelt je wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Het probleem dat zich voordoet is dat we niet aangeleerd krijgen hoe deze signalen die ons lichaam geeft te interpreteren. De oplossing is dus simpel: je signalen correct leren interpreteren. De cijfers bij correct gebruik zijn vergelijkbaar met hormonale anticonceptiemethodes, maar we benadrukken nogmaals dat het zware discipline vergt.

FAM is gezond voor je lijf. Een onbeïnvloede cyclus vertelt je een schat aan informatie over je gezondheid – een voordeel dat je niet hebt bij hormonale anticonceptie. In de aflevering met Hormoon therapeute Ineke gaan we hier heel diep op in, dus je kan daar zeker terecht voor meer informatie. Zelfs al gebruik je andere barrièremethodes zoals condooms, is het gewoon echt een pluspunt om je lijf zo goed te kennen.

FAM is goedkoop. Het is te zeggen, je kan het zo duur en goedkoop maken als je wil. Eigenlijk heb je maar 2 dingen nodig: een thermometer die je basal body temperature meet en een notitieboek of een gratis app om alles in te loggen (maar vertrouw nooit op apps alleen!). Verder heb je ook toestellen zoals Lady Comp, Daisy en Natural Cycles die duurder zijn. Er bestaan ook trajecten die je wegwijs maken in de FAM-methode (we kunnen je wel iemand aanbevelen!) It’s up to you, maar maak de investering die nodig is voor jou en bespaar er niet op.

FAM is ecologisch – enfin, om specifieker te zijn, is hormonale anticonceptie niet bepaald ecologisch. Dat komt omdat we die synthetische hormonen ook allemaal terug uitplassen, wat een gigantisch effect heeft op vooral de biodiversiteit.

Ook als je zwanger wil worden is FAM een geschenk uit de hemel. Door de vele misconcepties die er bestaan rond vruchtbaarheid wil het soms niet lukken om zwanger te worden. FAM beoefenen geeft je de correcte inzichten in je lijf en kan je slaagkansen aanzienlijk verhogen. What’s not to like? Het beste voordeel: je lichaam begrijpen en in sync ermee leven is ongelooflijk empowering. Je zit in de driver’s seat en hebt niets of niemand nodig om aan je eigen gezinsplanning te doen (als je een mooi werkende cyclus hebt, natuurlijk). Wanneer je beter toch de boot (voorlopig) wat afhoudt Die verantwoordelijkheid heeft natuurlijk ook een keerzijde. We zeggen het zoals het is: bij FAM ligt de verantwoordelijkheid volledig bij jezelf. Please, educate yourselves. Het vergt maturiteit, harde discipline en geduld. Als je dat niet ziet zitten, blijf dan weg van FAM.

Een alternatief kan een koperspiraal zijn, maar ook dat heeft zijn voor- en nadelen. Heb je een onregelmatige cyclus of een reproductieve aandoening zoals endometriose of PCOS, is het aangewezen om eens je licht op te steken bij een FAM consulent of een specialist of dokter.

Een paar disclaimers ‼️ FAM is niet hetzelfde als de rythm-methode ‼️ Wanneer je research doet en je komt die term tegen, sluit je tabblad of boek en run, girl! Deze methode is niet betrouwbaar en niet hetzelfde als de FAM-methode. Proceed with caution dus, tot je je lichaam echt kent, zeker als je de methode gebruikt om zwangerschappen te vermijden. Neem geen risico’s en gebruik barrières bij enige twijfel!

Uiteraard beschermt FAM niet tegen SOA’s. Wees altijd voorzichtig als je je buiten een monogame, stabiele relatie begeeft. Wij zijn geen erkende specialisten, dokters, of practitioners. We claimen dus niet dat FAM dé methode is, dat we er alles van weten of dat iedereen die hormonale anticonceptie neemt slecht bezig is. Wat we wel willen doen is je informeren dat er alternatieven zijn, maar daar stopt het ook. Ga en vermenigvuldigt u (niet), afhankelijk van wat je van plan bent, hé. Power to you!

Samen met Bloodywomen doken we in alle vormen van anticonceptie, beluister de aflevering hier.