3 mythes over vlees en melkproducten

Voor we eraan beginnen, laten we het even kort hebben over de link tussen vlees en ontstekingen. Tot we hier enkele maanden geleden over zijn beginnen lezen wisten we niet dat dit zo een grote impact had. Hieronder een korte crash course voor we in de mythes duiken.

Twee derde van alle antibiotica wordt gebruikt voor de veestapel. Antibioticaresistentie (bacterien die ongevoelig worden aan antibiotica) wordt gezien als een van de ernstigste bedreigingen voor de volksgezondheid.

Het verband tussen vlees en ontstekingen

Al enkele jaren geleden liet de WHO weten dat rood vlees en bewerkt vlees kankerverwekkend zijn. Het was de eerste keer dat de WHO voeding als kankerverwekkend bestempelde. Dat wil zeggen dat bacon, worst en processed meat op dezelfde lijst staan als tabak en asbest (!!).

De wereldwijde vleesindustrie wordt gezien als de grootste veroorzaker van resistentie tegen antibiotica. Twee derde van alle antibiotica wordt gebruikt voor de veestapel. Antibioticaresistentie (bacterien die ongevoelig worden aan antibiotica) wordt gezien als een van de ernstigste bedreigingen voor de volksgezondheid. Onderzoekers geloven dat de toename van multiresistente bacteriën tegen 2050 de grootste doodsoorzaak zal zijn.

De adviezen in dit artikel zijn richtlijnen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Enkele tips rond vlees:

  • beperk jouw vlees consumptie zo veel mogelijk
  • als je vlees eet, kies voor biologisch. Er zit onnoemelijk veel antibiotica in vlees wat jouw darmbacteriën aantast en zorgt voor antibiotica resistentie
  • eet zo weinig mogelijk bewerkt vlees

Mythe 1: Je krijgt niet genoeg eiwitten binnen in een plantaardig dieet

 

Eiwitten worden gebruikt voor het repareren en bouwen van nieuwe cellen en weefsels in ons lichaam. Heel belangrijk dus. Eiwitten worden gevormd door aminozuren waarvan er 8 essentieel zijn. Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren en worden daarom volwaardige eiwitten genoemd. Plantaardige eiwitten bevatten niet alle aminozuren, maar dat wil niet zeggen dat je op een plant-based dieet geen volwaardige eiwitten kan binnen krijgen. Je hoeft ze gewoon uit verschillende bronnen te halen en wat grotere hoeveelheden eten. Pluspunt: doordat je verschillende voedingsbronnen eet, krijg nog eens andere nutriënten binnen.

Goede plantaardige eiwitbronnen: kikkererwten, tofu, linzen, quinoa, granen, peulvruchten, groene bladgroenten, gierst, algen, noten, zaden, boekweit.

Mythe 2: Je krijgt niet genoeg ijzer binnen zonder vlees of melkproducten

 

Misschien wel onze favoriete mythe. Ijzertekort is veelvoorkomend, of je nu plant-based eet of niet. Een groot deel van de groenten die veel eiwitten bevatten zijn ook rijk aan ijzer, 2 vliegen in 1 klap. Ijzer wordt niet goed opgenomen door het lichaam, maar veel groenten en klein fruit bevatten vitamine C dat de opname van ijzer bevordert. In zuur ingemaakte groenten vergemakkelijken ook de opname van ijzer en andere mineralen.

Goede plantaardige ijzerbronnen: broccoli, bonen, chiazaad (zeer lekker met een frisse Acai bowl), tarwekiemen, sesamzaad, noten, spinazie, brandnetels, kikkererwten (rooster ze in de oven met wat paprikapoeder of maak heerlijke hummus)

Mythe 3: Je krijgt niet genoeg calcium binnen

 

Dat de lobbygroepen voor melk en melkproducten machtig zijn, bleek al uit onze aflevering met Britt Buseyne. Ik herinner me nog de reclame “drink melk voor later”. Nu zijn we later en komt er wel wat onderzoek naar boven over de negatieve aspecten van melk en zuivel, zoals bijvoorbeeld dat melk niet de beste calcium bron is. Recente studies laten zien dat mensen die heel veel melk drinken een groter risico lopen op botbreuken. De darmflora is ook niet zo een fan van melk. Een grote consumptie van vooral vette zuivelproducten en verzadigde vetten draagt juist bij aan meer ontstekingen in het lichaam.

Goede plantaardige calciumbronnen: boerenkool, peterselie, rozenbottel, sesamzaad (lekker als topping op Acai), amandelen, bruine bonen, witte bonen, rucola, spinazie, paranoten, brandnetel en knoflook.