Meditatie heeft nogal vaak de connotatie van zweverig te zijn maar tegenwoordig zijn er steeds meer studies waaruit blijkt dat het veel heilzame effecten heeft zowel op fysiek als mentaal vlak.
Modern mediteren: in gesprek met neuroloog Steven Laureys
Iedereen kan mediteren, het is laagdrempeliger dan de meeste mensen denken. Zoek de techniek die het beste bij jouw past. Je moet het gewoon doen.
Waar we het over hebben in deze aflevering
Meditatie vermindert stress, heeft invloed op hart en vaatziekten, slapeloosheid, hoge bloeddruk en angst en paniekgedachten. Toch mediteren we niet genoeg en zijn we er vaak sceptisch tegenover. Waarom zou even op jouw ademhaling letten of jouw gedachten vertragen ervoor zorgen dat je rustiger bent? Veel onderzoekers stellen zich deze vraag en als resultaat maken onderzoeken naar meditatie een opmars. Steeds meer mensen raken overtuigd van de effecten van mediteren. In 2020 deden er wereldwijd zo’n 200 tot 500 miljoen mensen aan meditatie.
Steven Laureys is neuroloog en hoogleraar aan de universiteit van Luik. Hij leidt de Giga counciousness onderzoekseenheid die onderzoek doet naar patiënten met ernstige bewustzijnsstoornissen. Steven is bekend van het programma topdokters en om het onderzoek dat hij voerde met de boedistische monnik Mathieu Ricard, waarbij hij de effecten van meditatie heeft onderzocht op het brein. Ondertussen heeft Steven verschillende boeken over meditatie geschreven waarvan het meest recente in januari 2021 verschenen is. Steven was ook kandidaat voor de Nobelprijs van de Wetenschap.
In deze aflevering hebben we het over:
- Wat is meditatie?
- Hoe kan je mediteren & meditatietechnieken
- Wat zijn de positieve effecten van meditatie?
- Hoe veranderen jouw hersenen bij het mediteren?
- De effecten van mediteren op hoofdpijn