Mentale weerbaarheid in een digitale en prestatiegerichte maatschappij

Mentale en fysieke gezondheid gaan hand in hand maar toch is hier nog veel taboe rond. Enkele cijfers: 1 op de 3 mensen in België heeft in zijn of haar leven met een psychische problematiek/kwetsbaarheid te maken.

Sociale media is een zwaard dat aan twee kanten snijdt. Ik zie ook veel jongeren die hierdoor problemen hebben met zelfbeeld

Waar we het over hebben in deze aflevering

In deze aflevering willen we het gesprek over mentale gezondheid opentrekken. We moeten er over praten onder elkaar, maar ook met professionelen.

Er zijn de laatste jaren veel meer angst en stemming problematieken. Ongeveer 5 op de 10 mensen leidt momenteel onder angst, depressie en eenzaamheid. De zelfmoordcijfers zijn in België het hoogste van Europa. Volgens onderzoek heeft België heeft een heel onstabiele manier van opvolging voor patiënten met psychologische problemen. Er wordt niet genoeg terugbetaald, wachttijden zijn heel lang waardoor doorverwijzingen niet optimaal gebeuren. Er heersen momenteel in veel psychologische instellingen patiënten stoppen, wat ervoor zorgt dat veel mensen de hulp niet krijgen die ze nodig hebben.

Onze experte is klinisch psychologe Hanane Bardid. Hanane werkt in het OLV en begeleidt volwassenen vanaf 18 jaar met persoonlijkheidsproblematiek en met angst, stemming en middelenmisbruik. Hanane heeft een eigen bedrijf free your mindset met online groepsessies waar er tips worden gegeven rond bepaalde themas zoals zelfzorg, angst, zelfbeeld,….

We hebben het in deze aflevering over:

  • Waarom voelen we ons soms mentaal slechter?
  • De invloed van sociale media op onze mentale gezondheid
  • Wat kan je doen om jezelf mentaal weerbaarder te maken?
  • Wat kan je doen als je jouw mentaal minder goed voelt
  • De invloed van de maatschappij op onze mentale gezondheid

Als je mentale problemen ondervindt, praat erover.

Enkele hulplijnen:

  • Tegek maakt psychologische problemen bespreekbaar
  • Awel is een laagdrempelige hulplijn voor kinderen en jongeren
  • Je kan Teleonthaal anoniem 24/24 en 7/7 bereiken via het nr 106. Je kan ook chatten via de website.
  • Je kan anoniem bellen, chatten en mailen met de zelfmoordhulplijn via het nr 1813 en op hun website