klimaat

De link tussen het klimaat en mijn dagdagelijkse beslissingen

Het komt bijna elke dag in de media, positief of negatief maar het is soms moeilijk te begrijpen wat er eigenlijk aan de hand is met het klimaat en wat de gevolgen zijn op ons als individu en als maatschappij. Klimaat heeft ook vaak met tegenstrijdige meningen te maken wat ervoor zorgt dat er ook heel veel taboe en zever rond is. Wat is er aan de hand met het klimaat? Wat kunnen we doen? We duiken dieper in op 2 aspecten waar we positieve impact kunnen creëren: wonen en voeding.

Verpakking vermijden is iets wat veel moeite kost, dus staar je niet blind op enkele verpakkingen

Waar we het over hebben in deze aflevering

Het klimaat treft ons echter allemaal rechtstreeks. Wetenschappers verwachten dat er eind deze eeuw een wereldwijde stijging van de zeespiegel tussen de 0,8 en de 2 meter zal zijn en dat de Noordpool over 70 jaar zou gesmolten kunnen zijn. Dit veroorzaakt overstromingen en afbrokkelende kusten. Het klimaat probleem wordt steeds meer erkend en als gevolg worden er veel stappen in de juiste richting gezet om onze negatieve impact te verkleinen.

Onze klimaatexperte is Julie Van Den Daele. Julie is mede oprichtster van Klimaatcontact en heeft als doel een positieve impact te verspreiden op het klimaat door haar kennis te verspreiden maar ook door zelf acties te ondernemen. Julie is ook actief in de permacultuur waarmee ze samen met Stad Gent een voedselbos in Zwijnaarde opricht.

We hebben het in deze aflevering over:

  • wat er echt aan de hand is met het klimaat
  • wat de gevolgen zijn op onze samenleving
  • hoe we het klimaat positief kunnen beïnvloeden
  • het plastiek probleem
  • de impact van voeding op het klimaat